Bekijk de video 'Meetmethodes voor integraal werken'

Binnen ons instituut geven we onze kennis over meetmethodes al 45 jaar door aan (jonge) onderzoekers. Zo organiseerden wij, in het kader van ons 45-jarig jubileum, een demodag voor meetmethodes in het veld. Merel Hondebrink en Burret Schurer vertellen je er meer over tijdens de opname van deze dag. 

Deze week gaven we aandacht aan de in praktijk bewezen Testkit Bodemkwaliteit. Deze lanceerden we in 2002 om agrariërs te helpen met eenvoudige, praktijkgerichte analyses waarmee ze aan de kwaliteit van de bodem kunnen werken. Maar ook voor ons wetenschappelijk onderzoek zijn deze meetmethodes cruciaal: ze zijn kleine puzzelstukjes binnen bijvoorbeeld een kpi-systematiek of een integrale gebiedsaanpak, met als groter doel om bij te dragen aan een veerkrachtige landbouw en mens. Binnen ons instituut geven we onze kennis over meetmethoden al 45 jaar door aan (jonge) onderzoekers. Zo organiseerden wij, in het kader van ons 45-jarig jubileum, een demodag voor meetmethodes in het veld. Met collega's werden profielkuilen gegraven, wormenplaggen gestoken en werd er insectenmonitoring gedemonstreerd. Door onderling ervaringen uit te wisselen houden we elkaar scherp en hebben we het belang van met je voeten in de klei staan weer ervaren, juíst bij doen van wetenschappelijk integraal onderzoek. Merel Hondebrink en Burret Schurer vertellen je er meer over tijdens de opname van deze dag.               

Doe het zelf

Raadpleeg vooral ook onze testkist Bodemkwaliteit om zelf profielkuilen te graven en regenwormen te tellen. In de instructiekaarten staat hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.

Meer informatie

Projectpagina Bodemkwaliteit en beheer: een gezonde bodem als basis 

Recente publicaties over bodemkwaliteit meetmethodes en maatregelen:


De demodag vond plaats op Boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik.

Geplaatst op:
12-09-2022