Fingerfoods ondersteunen voedselinname bij dementie

Mensen met dementie lopen een groot risico op ondervoeding omdat er vaak een verlies van smaak en eetlust optreedt en bestek niet meer herkend wordt. Groente- en fruitrijke fingerfoods zijn getest in de praktijk en de resultaten gepubliceerd.

Ondervoeding bij dementie is een groot probleem. Het Louis Bolk Instituut heeft in samenwerking met zorginstelling ZuidOostZorg groente- en fruitrijke fingerfoods ontwikkeld en deze getest in de praktijk bij woongroepen voor ouderen met vergevorderde dementie. Fingerfoods zijn voedzame tussendoortjes met 45-70% groente of fruit erin verwerkt die met de hand gegeten worden (bijv. plakjes wortelcake en quiche). De studie liet zien dat het verstrekken van fingerfoods aan patiënten met dementie veelal haalbaar leek voor de zorgverleners en de fingerfoods goed werden gegeten door de ouderen. Het zou daarom een praktische methode kunnen bieden om de groente- en fruitconsumptie en de totale voedselinname bij ouderen met dementie te verbeteren.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMC Geriatrics 20, 423 (2020): 'Fingerfoods: a feasibility study to enhance fruit and vegetable consumption in Dutch patients with dementia in a nursing home'

Meer informatie: Marieke Battjes-Fries