Ilse Geijzendorffer bepleit breed perspectief op Nationale Eiwitstrategie

De eiwittransitie in de landbouw loopt niet dood op de Green Deal Soja, zegt Ilse Geijzendorffer in Foodagribusiness.nl op 20 maart, CEO/directeur-bestuurder Louis Bolk Instituut. Recent zijn de resultaten van het Green Deal Soja-project gepresenteerd als een risico op falen voor de Nationale Eiwit strategie (Food&Agribusiness van 26 februari). Dat geeft een te eenzijdig beeld van het doel van de Nationale Eiwitstrategie, namelijk verminderen van soja-import en meer eigen teelt van eiwitgewassen. Tevens doet dit tekort aan concrete resultaten die worden geboekt met andere eiwitrijke gewassen, zoals veldboon en lupine. Het Louis Bolk Instituut werkt hieraan met ketenpartijen, boeren en provincies samen in verschillende projecten (30 januari 2021, Boerderij).

Bekijk het hele artikel op Foodagribusiness.nl.

Conclusie

Het succes van een eiwitgewas op Nederlandse akkers moet nooit vanuit slechts één kant worden gepresenteerd. Er zijn genoeg agrariërs die met hun kennis en creativiteit op meerdere manieren op de eiwittransitie inspelen. Het is hoog tijd dat zij actief gewaardeerd en ondersteund worden.

Hebben we de nationale eiwittransitie nu al voltooid? Nee we zijn er nog niet, maar daarom is het ook een ambitie. Zitten we op de goede weg en is of wordt het interessant voor boeren om hier op in te zetten? Absoluut, en dat is niet alleen goed nieuws voor de agrarische sector.