Jong geleerd, is oud gedaan

Stimuleren van de groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen via kinderdagverblijven

 

Artikel gepubliceerd in het vakblad Voeding Nu.

Het kinderdagverblijf is een ideale setting om de groente- en fruitconsumptie te stimuleren, omdat kinderen daar één of meerdere dagen per week doorbrengen en er een belangrijk deel van hun dagelijkse voeding eten. Daarnaast is het een plek waar kinderen spelenderwijs leren. Er zijn echter nog weinig praktische materialen en handvatten beschikbaar waarmee kinderdagverblijven aan de slag kunnen om het eten van groente en fruit te bevorderen.

Binnen het project 'Stimuleren groente- en fruitconsumptie van jonge kinderen via kinderdagverblijven' verzamelen en testen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en Wageningen Food & Biobased Research samen met kinderdagverblijven, telers, leveranciers en andere partijen een aantal praktische methoden in kinderdagverblijven om jonge kinderen te stimuleren meer groente en fruit te eten. Als eerste stap van dit project is bij de kinderdagverblijven de huidige situatie en mening over mogelijke strategieën om groente- en fruitconsumptie te stimuleren middels gesprekken en een vragenlijst in kaart gebracht. De resultaten hiervan zijn op 12 november gepubliceerd in het vakblad Voeding Nu, nummer 7, thema Voeding en Gedrag: 'Jong geleerd, is oud gedaan: Stimuleren van de groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen via kinderdagverblijven', auteurs dr.ir. Marieke Battjes-Fries (Louis Bolk Instituut) en dr.ir. Gertrude Zeinstra (Wageningen Food & Biobased Research).

Zie ook de webpagina Gezonde en duurzame voeding stimuleren in kinderopvang en zorg

Contactpersoon: Marieke Battjes-Fries

Geplaatst op:
13-11-2020