'Keer Diabetes2 Om' programma erkend door EU als eerste leefstijlbehandeling

Het ‘Keer Diabetes2 Om’ (KDO) programma is door de Europese Unie erkend als eerste leefstijlbehandeling voor mensen met diabetes type 2. De EU-gezondheidsraad heeft de behandeling officieel bestempeld als ‘best practice’ op basis van de succesvolle resultaten. Hiermee is een belangrijke mijlpaal behaald: leefstijl stond nog niet eerder centraal bij de behandeling van chronische aandoeningen. 

Verse groenten en fruit

KDO is een multidisciplinaire leefstijlbehandeling van Voeding Leeft, gericht op het omkeren van diabetes type 2, waarbij voeding, beweging, slaap en ontspanning worden ingezet als medicijn. Het expertteam Leefstijl van het Louis Bolk Instituut heeft de wetenschappelijke evaluatie van het programma uitgevoerd. De belangrijkste resultaten waren dat tweederde van de respondenten (53%) na 24 maanden minder diabetesmedicatie gebruikten en bijna een derde was nog altijd geheel gestopt. Ook waren zeven op de tien respondenten die bij start insuline gebruikten na 24 maanden nog steeds gestopt. De kwaliteit van leven nam toe. Deze studie laat daarmee duurzame voordelen zien van een leefstijlinterventie voor type 2 diabetes. Voor de onderzoeksrapporten zie:

Gezonde leefstijl & voeding

Ongezonde leefstijl en de toename van leefstijl- gerelateerde ziekten zijn al jaren een groeiend probleem. Om een gezonde en duurzame leefstijl te bevorderen, moet de dagelijkse praktijk van, en de personen om wie het gaat  centraalstaan. Daarom evalueren we (op wetenschappelijke wijze) initiatieven in de praktijk zoals het ‘Keer Diabetes2 Om’ programma. Wilt u meer weten over onze expertise en projecten? Zie onze webpagina Gezonde leefstijl en voeding.

Geplaatst op:
16-09-2021