Kinderdagverblijven kunnen praktisch aan de slag om groente en fruit eten te stimuleren

Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research blijkt dat er verschillende methoden zijn waarmee kinderdagverblijven praktisch aan de slag kunnen om het eten van groente en fruit te stimuleren bij jonge kinderen. Pedagogisch medewerkers vonden deze methoden goed uitvoerbaar en ervaarden dat de bereidheid om groente en  fruit te proeven en het plezier om groente te eten bij de kinderen toenam.   

Kennismaken met moestuintjes

Aan de slag op het kinderdagverblijf

Kinderdagverblijven zijn een ideale plek om het eten van groente en fruit bij jonge kinderen te stimuleren. Veel jonge kinderen gaan naar een kinderdagverblijf en ze hebben er verschillende eetmomenten. Daarnaast vervullen kinderdagverblijven een voorbeeldfunctie voor zowel kinderen als hun ouders. Het Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research hebben in samenwerking met verschillende partijen, waaronder de Gezonde Kinderopvang, kinderopvangorganisaties en groente- en fruittelers, een aantal praktische methodes verzameld en getest in de dagelijkse praktijk. Dertien locaties van verschillende kinderopvangorganisaties in heel Nederland deden mee aan het onderzoek.

Keuze uit vijf veelbelovende methoden

Uniek aan dit onderzoek was dat elke locatie zelf kon kiezen hoe ze aan de slag wilde gaan met het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie. Zij hadden daarbij de keuze uit vijf veelbelovende methoden: herhaald aanbieden van onbekende groente- en fruitsoorten, moestuinieren, samen koken/bereiden van groente en fruit, spelenderwijs met groente en fruit bezig zijn en vaker/meer groente en fruit aanbieden. De gekozen methode werd minimaal 10 weken ingezet.

Eerder proeven en meer eetplezier

De methoden ’moestuinieren’ en ‘spelenderwijs bezig zijn met groente en fruit’ werden het vaakst gekozen, terwijl ‘vaker/meer groente en fruit aanbieden’ door geen enkele locatie gekozen werd. Pedagogisch medewerkers vonden de methoden over het algemeen plezierig en makkelijk om in te zetten én goed in te passen in hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast gaven ze aan dat kinderen eerder bereid waren om groente en fruit te proeven en ze meer plezier beleefden bij het eten van groente. Ouders waardeerden de inspanningen van de kinderdagverblijven om het eten van groente en fruit aan te moedigen en een kleine groep ervaarde zelfs positieve effecten thuis.

Meer informatie

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Appetite’: "Implementation of four strategies in Dutch day-care centres to stimulate young children's fruit and vegetable consumption".

Daarnaast is er een factsheet ontwikkeld met de hoofdresultaten en praktische tips voor professionals op het kinderdagverblijf: Eten van groente en fruit stimuleren bij jonge kinderen via kinderdagverblijven 

Geplaatst op:
13-01-2023