Nieuwe publicaties van het Louis Bolk Instituut

Ontdek onze nieuwe publicaties uit maart! Bekijk een webinar over hoe je als melkveehouder beweiding slim kunt inzetten om weidevogels te helpen. Of lees ons nieuwe (les)boek over het leggen van de puzzelstukjes voor een natuurinclusief landbouwbedrijf. Raadpleeg hier alle recente kennisproducten en schrijf je in voor updates.

Foto: Edo van Uchelen

Webinar

Webinar weidevogels en weidegang

Nyncke Hoekstra

De koe en de weidevogel hoeven niet elkaars concurrenten te zijn in de weide. Zo vormen de insecten die in de mestflatten leven een belangrijke bron van voedsel voor de kuikens. Nyncke Hoekstra, onderzoeker Grasland en Agrobiodiversiteit bij het Louis Bolk Instituut, vertelt hoe je beweiding kan inzetten voor je weidevogelbeheer in het webinar van Groen Kennisnet.

Boek

Natuurinclusieve landbouw in de praktijk

Boki Luske, Bas Tinhout, Margot Veenenbos, Monique W.P. Bestman, Alice Blok, Hugo Bosland, Abco de Buck, Roy Gommer, Eric Hees, R.F.A. Hendriks, Zwanet Herbert, Dennis T. Heupink, Merel A. Hondebrink, Tjalling Huisman, Peter Leendertse, Monique Mul, Udo Prins, Petra I. Rietberg, Burret Schurer, Pieter R.A. Struyk, Jenneke van Vliet, Jacco Vrijlandt, Jan-Paul Wagenaar, E.A.P. van Well, Ton van Schie, Diederik Sleurink

Hoe ziet natuurinclusieve landbouw eruit in de praktijk? Wat weten we over de effecten op bodem, water, biodiversiteit en klimaat en hoe integreer je maatregelen op een landbouwbedrijf? Het boek reikt hiervoor, met praktijkgerichte beschrijvingen, de puzzelstukjes aan: een rijk geïllustreerde en overzichtelijke bundeling van praktijkkennis die voor docenten, toekomstige en huidige agrariërs onmisbaar is.

Handleiding

Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland

Pedro W.L. Janssen, Martine Bruinenberg, Nick J.M. van Eekeren, Nyncke Hoekstra, Jeroen Pijlman, Ton van Schie, Jan-Paul Wagenaar, Jan de Wit

Productief kruidenrijk grasland kan veel kansen bieden voor de melkveehouderij. Het is iets waar veel ondernemers mee aan de slag kunnen om duurzamer te worden, terwijl er vaak geen extra kosten mee gemoeid zijn. Deze handleiding geeft handvatten en ook valkuilen worden benoemd.

Ook gedrukt beschikbaar: melkveehouders en andere geïnteresseerden kunnen een pdf downloaden, maar ook kosteloos een gedrukt exemplaar opvragen van "Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland" via ZuivelNL. Ga hiervoor naar de publicatie via de button hierboven.

Brochure

Louis Bolk Instituut informatiebrochure: beleid

Louis Bolk Instituut

Al bijna 50 jaar ontwikkelt het Louis Bolk Instituut kennis over duurzame landbouw, voeding en gezondheid voor en met de praktijk. In deze brochure leest u hoe wij met ons wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan een goede bodemkwaliteit en aan de gezondheid van plant, dier en mens. Met kennis komen u en uw organisatie verder en zorgen we gezamenlijk voor een veerkrachtig, gezond en eerlijk landbouw-, voedsel- en gezondheidssysteem. Zo maken wij als gerenommeerd wetenschappelijk onderzoeksinstituut impact!

Vakblad artikel

Verdamping en gewasontwikkeling onder droge omstandigheden: modelberekeningen van de werkelijke transpiratie van een aantal landbouwgewassen

Dion van Deijl, Bernard Voortman, Joost Sleiderink, Nyncke Hoekstra, Merijn van den Hout, Jop van der Wel, Nick J.M. van Eekeren, Gé van den Eertwegh

Eén van de grootste posten in de waterbalans van percelen is verdamping. Om een goed beeld te krijgen van de wateropname van gewassen en het watergebruik in de landbouw zijn verdampingscijfers onmisbaar maar niet altijd voorhanden. In dit artikel wordt hiervoor een alternatief gegeven d.m.v. modelberekeningen.

Wetenschappelijk artikel

Setting a Dutch Integrative Medicine research agenda: results of a consensus-based strategy

Herman van Wietmarschen, Annemarie Kapteijns, M Busch, I. von Rosenstiel, Rogier Hoenders, Erik W. Baars

Integrative Medicine is een veelbelovende visie op de gezondheidszorg waarbij de patiënt centraal staat en de arts een meer coachende rol heeft. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende behandelwijzen waarvoor wetenschappelijke onderbouwing is. De onderzoeksagenda voor Integrative Medicine die specifiek voor Nederland is ontwikkeld, staat nu ook in het wetenschappelijke tijdschrift de European Journal for Integrative Medicine.

Op de hoogte blijven van onze nieuwe publicaties? Schrijf je in voor updates. Ongeveer één keer per maand sturen we een overzicht per mail. 

Geplaatst op:
04-04-2024