Direct naar:
Vakbladartikel
Proef met mais in een permanent ondergewas
Snijmais is door zijn hoge opbrengst en voederkwaliteit een belangrijk gewas in de melkveehouderij. In vergelijking met permanente gewassen heeft de teeltwijze echter een keerzijde, waaronder stikstofuitspoeling en een lagere bodemkwaliteit en biodiversiteit. Een hybride systeem waarbij mais in een permanent gewas wordt gezaaid, kan mogelijk de teelt verduurzamen.
Rapport
Whitepaper Wilgen: vergeten oerhollandse klassieker vol potentie
Kennisdocument mogelijkheden wilgen(tenen)
Wilgen kunnen een bijdrage leveren aan veel maatschappelijke opgaven op het platteland en in de stad. Het Louis Bolk Instituut heeft in dit rapport een analyse gemaakt van mogelijkheden om wilgen in te zetten als bio-circulaire grondstof en stimulans voor biodiversiteit en natuurwaarde.
Meerjarig graan als maatregel voor klimaatmitigatie en adaptatie
Projectrapportage 2020-2023
Blijvend grasland levert t.o.v. andere teelten een grotere bijdrage aan een goede bodem- en waterkwaliteit, koolstofopslag en een hogere biodiversiteit. Blijvend grasland staat echter onder druk door intensievere teelten met een hoger saldo. Meerjarige graangewassen zouden een duurzaam alternatief kunnen zijn. In dit rapport wordt een driejarige proef meerjarig graan vergeleken met grasklaver en een eenjarig graan.
Factsheet
Factsheets lupine 1, 2, 3 en 4
Als onderdeel van het project ‘kennisdelen lupineteelt voor humane consumptie’ is in samenwerking met Proeflab Wageningen en Lekker Lupine een aantal compacte factsheets ontwikkeld. Factsheet 1: Perceelskeuze, rassenkeuze, zaaibed en zaaien. Factsheet 2: Opkomst en onkruidbeheersing. Factsheet 3: Ziekten en plagen. Factsheet 4: Afrijping en oogst. Het project is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LVVN en de EU.
Waar lupines telen in Nederland?
Potentiële teeltgebieden voor lupine zijn op een poster in beeld gebracht op basis van geschiktheid en bijdragen aan maatschappelijk opgaves. De geschiktheid hangt af van grondsoort en bodem, grondwaterstand en zuurgraad. Daarnaast leveren eiwitgewassen een bijdrage aan bodem- en waterkwaliteit, verlagen van klimaatemissies (lachgas en CO2) en biodiversiteit. De poster is gebaseerd op onderzoek van Strootman Landschapsarchitecten i.s.m. het Louis Bolk Instituut en in opdracht van WWF-NL.
Houtige oeverbuffers
Steeds meer boeren overwegen om op hun bedrijf aan de slag te gaan met agroforestry. Een van de ecologische voordelen is dat bomen en struiken een positief effect kunnen hebben op de waterkwantiteit en waterkwaliteit. Bomen en struiken die we aanplanten langs watergangen om de waterkwaliteit te verbeteren, noemen we houtige oeverbuffers. In deze factsheet leggen we onder meer uit hoe een oeverbuffer werkt en welke bomen en houtige gewassen hiervoor geschikt zijn.
Het effect van voederbomen
Voederbomen, of voederhagen, zijn bomen en struiken die worden aangeplant op een veehouderij om het welzijn van het vee te verbeteren. Zoals de naam doet vermoeden, kan het vee van bladeren en twijgen eten. En dat is zeker niet het enige wat voederbomen te bieden hebben. In deze factsheet worden de effecten van voederbomen besproken. Aan het einde geven we handvatten om op jouw bedrijf aan de slag te gaan met voederbomen.
Brochure
Teeltgids deder
Oliegewas met onkruidonderdrukkende eigenschappen
Deder is eenvoudig te telen en lijkt wat betreft grondbewerking en zaaien sterk op vlas. Deze teeltgids is opgesteld met ervaringen van vier Nederlandse dedertelers. De teeltgids is onderdeel van het project ‘Ontwikkeling Mengteelten voor Eiwitrijke, Glutenvrije Afzetketens’ (OMEGA).
Typering agroforestry in Nederland
Agroforestry kent een grote variatie aan verschijningsvormen. In deze publicatie wordt een eerste serieuze aanzet gedaan om de vele vormen van agroforestry te typeren, ten dienste van boer en beleidsmaker.
Wetenschappelijk artikel
Exploring agroforestry limiting factors and digitalization perspectives: insights from a European multi‑actor appraisal
Binnen het project DigitAF werken we met partners uit heel Europa aan digitale tools die agroforestry helpen bevorderen. Dit wetenschappelijk artikel bevat de resultaten van een vragenlijst aan boeren, beleidsmakers en ketenpartijen in Nederland en zes andere landen. Hierbij kwam onder meer naar voren dat er behoefte is aan tools, maar dat gebruikers niet weten van het bestaan van bepaalde tools en dat bestaande tools niet gebruiksvriendelijk genoeg zijn. Bij de ontwikkeling van nieuwe tools binnen DigitAF zal hier dus ook de nadruk op gaan liggen.
Wetenschappelijke congresbijdrage
Maize in permanent grassland: effects of strip tillage and mechanical weeding on soil properties and yields
Als grootste akkerbouwgewas heeft snijmais een groet impact op de bodemkwaliteit in Nederland. In de “PPS Innovatieve maisteelt: op weg naar chemievrij, minder uitspoeling, biodiverser” onderzoekt het Louis Bolk Instituut samen met partners nieuwe teeltsystemen. Eén daarvan is mais die gezaaid wordt in oppervlakkig gemulchte/gefreesde stroken in blijvend grasland, waarmee er groene stroken gras tussen de maisrijen blijven staan. De uitdaging in dit systeem is om het gras zo te beheren dat de maisopbrengsten op niveau blijven.
Overseeding clovers and forbs in permanent grassland on peaty soils
Productief kruidenrijk grasland levert naast meer biodiversiteit ook meerwaarde op voor de bedrijfsvoering van een melkveebedrijf. Herinzaai met kruidenrijk grasland is niet altijd mogelijk of gewenst, met name niet op veenbodems. Doorzaaien blijkt echter in de praktijk moeilijk. Vanuit de projecten ‘Winst en weidevogels’ en ‘Proeftuin Trots op Krimpenerwaard: Weidebuffet met kruiden’ is er een proef aangelegd om de mogelijkheden van doorzaai te onderzoeken. Resultaten worden besproken.
The effect of grassland management intensity on earthworms and leatherjackets
Het belang van een goed functionerend bodemleven wordt steeds meer erkend. Wormen zijn hierbij een belangrijke indicator van de bodemkwaliteit en daarnaast een belangrijke voedselbron voor weidevogels. In het project ‘Optimalisatie Kruidenrijk Grasland’ is door Hogeschool Van Hall Larenstein en het Louis Bolk Instituut onderzoek gedaan naar regenwormen in extensief beheerd kruidenrijk grasland en regulier grasland op kleigrond in Friesland.
Can perennial grain crops combine the soil ecosystem services of grassland with starch production on sandy soils?
Blijvend grasland levert t.o.v. andere teelten een grotere bijdrage aan een goede bodem- en waterkwaliteit, koolstofopslag en een hogere biodiversiteit. Blijvend grasland staat echter onder druk door intensievere teelten met een hoger saldo. Meerjarige graangewassen zouden een duurzaam alternatief kunnen zijn, aangezien ze de productie van zetmeel kunnen combineren met de ecologische voordelen van een meerjarig teeltsysteem. In een driejarige proef is meerjarig graan vergeleken met grasklaver en een eenjarig graan. Resultaten worden besproken.
Introducing the anecic earthworm Lumbricus terrestris in grasslands to improve water regulation
De introductie van de grote blauwkop regenworm (Lumbricus terrestris) op zandgronden kan mogelijke een belangrijke bijdrage leveren als natuurgebaseerde oplossing ter verbetering van de waterregulatie van graslanden.
Inventory of the abundance of earthworm Lumbricus terrestris in grasslands on sandy soil
Louis Bolk Instituut maakte een inventarisatie van het aantal pendelende regenwormen in grasland op zandgrond met verschillende leemgehalten. Over het algemeen worden meer pendelaars gevonden naar mate het leemgehalte van de zandbodem hoger is. Soms echter leven ook in leemarme zandbodems veel regenwormen. Meer factoren hebben invloed, waaronder de grondwaterstand.
Op de hoogte blijven van onze nieuwe publicaties? Schrijf je in voor updates. Ongeveer één keer per maand sturen we een overzicht per mail.