Nieuwe publicaties van het Louis Bolk Instituut

Ontdek onze nieuwe publicaties uit september en oktober! Lees ons vakbladartikel over het effect van bedrijfsvoering op het microbioom van koeien, en ons artikel over hoe maisopbrengst profiteert van extensief bodembeheer. Raadpleeg ook ons factsheet over de samenwerking tussen Boerderij de Biesterhof en Voedselbank Nijmegen; gezond en duurzaam voedsel voor mensen in armoede. Bekijk hier alle recente kennisproducten en schrijf je in voor updates.  

Vakblad

Effect van bedrijfsvoering op microbioom van koeien

Maaike van Agtmaal, Nick van Eekeren, Martine Bruinenberg

Biologische bedrijfsvoering verschilt op veel vlakken van de gangbare veehouderij. Deze verschillen in bedrijfsvoering leiden tot verschillen in het microbiële leven – het microbioom – in de koe. 

Maisopbrengst gebaat bij extensief bodembeheer

Joachim Deru, Joost Sleiderink, Nick van Eekeren, R. van der Weide

De intensieve bodembewerking en het gebrek aan jaarronde bodembedekking in bouwland, zoals bij de teelt van snijmais, leiden vaak tot een vermindering van bodemkwaliteit. Een langjarig onderzoek richtte zich op de effecten van verminderde grondbewerking en teelt van rogge-erwten als wintergewas, op de bodemkwaliteit en de opbrengst van snijmais.

Rapport

Effect van rantsoen en antibioticagebruik op het microbioom in de mest (feces) van biologische en gangbare melkveebedrijven

Maaike van Agtmaal, Martine Bruinenberg, Nick van Eekeren

In hoeverre verschillen koeien uit de biologische en gangbare melkveehouderij in microbioom en welke factoren spelen hierbij een rol? Dit rapport kijkt naar het effect van rantsoen en antibioticagebruik op het microbioom in mest.

Verkenning van PFAS in eieren van hobbykippen en mogelijke oorzaken

Ellen Geerlings, Monique Bestman, Nick van Eekeren

Vanaf eind 2023 is er een toename in de berichtgeving over PFAS in eieren van hobbykippen. Het Louis Bolk Instituut heeft in een verkennend onderzoek mogelijke bronnen van PFAS-verontreiniging en relevante houderijaspecten onderzocht.

Factsheet

Gezond en duurzaam voedsel voor mensen in armoede

Marieke Battjes-Fries, Iris Flamand, Geertje van Wijk

Gezond en duurzaam voedsel is niet voor iedereen beschikbaar. Dit vormt met name voor mensen in armoede een opgave. Met de casus ‘een samenwerking tussen boerderij de Biesterhof en Voedselbank Nijmegen’ heeft Het Louis Bolk Instituut onderzocht hoe gezond en duurzaam voedsel voor hen toegankelijk gemaakt kan worden. Geïnventariseerd werd welke producten en diensten aansluiten op de behoeften van deze groep en hoe een rendabele constructie kan worden opgezet voor de samenwerking tussen boerderijen en voedselbanken.

Wetenschappelijk artikel

Pasture-finishing of cattle in Western U.S. rangelands improves markers of animal metabolic health and nutritional compounds in beef

Nikia Evans, Jennifer Cloward, Robert Ward, Herman van Wietmarschen, Nick van Eekeren, Scott Kronberg, Frederick Provenza, Stephan van Vliet

Naarmate de zorgen over het milieu en de gezondheid van de productie en consumptie van rundvlees toenemen, is er een groeiende interesse in agro-ecologische productiemethoden, waaronder het afmesten van runderen op graslanden met diverse grassen, kruiden en/of struiken. Het doel van deze metabolomics-, lipidomics- en vetzuurmethylesterprofileringsstudie was om vlees van Black Angus-runderen van twee commerciële Amerikaanse systemen voor het afmesten van runderen te vergelijken (afgemest op extensieve graslanden in het westen van de VS en afgemest met graan in een feedlot in het middenwesten van de VS). Resultaten worden besproken.

Op de hoogte blijven van onze nieuwe publicaties? Schrijf je in voor updates. Ongeveer één keer per maand sturen we een overzicht per mail.

Geplaatst op:
31-10-2024