De voorgestelde aanpak omvat:
- Bedrijfsspecifieke emissienormen: sturen op stikstof- en broeikasgasreductie per hectare, gekoppeld aan biodiversiteit, dierenwelzijn en bodemkwaliteit.
- Landelijke maatregelen: verminderen van stikstofimport via veevoer en kunstmest, stimuleren van grondgebonden melkveehouderij en circulaire landbouw, en beprijzing van niet-duurzaam veevoer en kunstmest. Daarnaast worden accijns op verkoop van dierlijke producten en btw-verlaging op duurzame landbouwproducten voorgesteld.
- Gebiedsgericht maatwerk: specifieke plannen per regio waarin landbouw, natuurbeheer en andere sectoren samenwerken. Dit vraagt om een sterke organisatie, financiering, duurzaam grondbeleid en kennisdeling.
Te lang is gesproken over een mogelijk uitweg uit de stikstofcrisis zonder dat dit heeft geleid tot concrete oplossingen. Het kabinet moet nu, mede door uitspraken van de rechter, op korte termijn tot een substantiële aanpak te komen om natuurgebieden te beschermen. Deze handreiking heeft als doel om de partijen aan de stikstoftafel te laten zien dat er, vanuit een geïntegreerde aanpak, een oplossing voor de stikstofcrisis mogelijk is die ook positieve uitwerking op andere maatschappelijke doelen rondom de landbouw.
Lees hier de aanbevelingen.
BioAcademy, Caring Farmers, Stichting Demeter, Dierencoalitie, Federatie van Agro-ecologische Boeren, Land van Ons, Louis Bolk Instituut, MVO Nederland, Natuur & Milieufederaties, Robin Food Coalition, TAPP Coalitie, Transitiecoalitie Voedsel