Vacature: Onderzoeker Agronomie-agroecologie

Ben jij een communicatieve en ondernemende onderzoeker, heb jij kennis van en passie voor teeltsystemen die werkelijk bijdragen aan biodiversiteit, schone leefomgeving en gezonde voeding, kan jij resultaatgericht en analytisch werken en spreek jij de taal van de telers? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Het Louis Bolk Instituut is een onafhankelijk kennisinstituut dat al ruim 45 jaar kennis voor duurzame en natuurinclusieve landbouw, voeding en gezondheid ontwikkelt. Drie schakels die sterk samenhangen en een integrale aanpak vergen. Wij werken aan het versterken van natuurlijke systemen en robuuste processen, of dat nu in een agrarisch gebied is, op een bedrijf, voor een patiënt of binnen een stadswijk. Dat doen we samen met betrokkenen via participatieve methoden en daarbij werken we aan praktische en toepasbare resultaten vanuit drie programma’s Landbouw en een programma Voeding & Gezondheid.
We zijn een pionier door vanuit een systeembenadering te werken en vraagstukken in een groter geheel te plaatsen. Zo dragen wij concreet bij aan gezondheid en vitaliteit, een veerkrachtig voedselsysteem en een duurzame leefomgeving. 
Er liggen de komende jaren grote uitdagingen voor de landbouw in Nederland, waardoor teeltsystemen in zowel gangbaar als biologisch moeten worden ontwikkeld die aan de maatschappelijke opgaven voldoen en tegelijk de teler een duurzaam rendement leveren.


Voor het versterken van het programma Veredeling & Innovatieve Teelten zijn wij op zoek naar een

Onderzoeker Agronomie-agroecologie
 

De onderzoeksthema’s

Op het vlak van weerbare en volhoudbare teeltsystemen zijn wij op zoek naar een medior onderzoeker die sterke affiniteit heeft met de volgende onderzoeksvragen: 

 • Welke maatregelen en systeemaanpassingen maken en houden gewassen gezond en veerkrachtig? 
 • Wat is de rol van het bodemleven inclusief microbioom daarbij?
 • Welke is het effect van mogelijke maatregelen op biodiversiteit en natuurdoelen bekeken op gebiedsniveau?
 • En hoe verhoudt zich dat tot veranderende financiële kaders van GLB en ecoregelingen of ANLb?
 • Welke mogelijkheden zijn er qua eiwittransitie; hoe kunnen we de teler een goed rendement bezorgen via gewassen, rassen en maatregelen?
 • Hoe kunnen innovatieve teeltsystemen zoals mengteelten, strokenteelt en agroforestry zich verder ontwikkelen? En hoe creëren we duurzame verdienmodellen daarvoor?

De projecten voeren we uit in een uitdagende en praktische setting, in samenwerking met agrarische ondernemers, vertegenwoordigers uit de agrarische keten, consument en andere onderzoeksinstellingen. Voorbeelden van projecten zijn te vinden op onze website.

De functie

Je voert onderzoeksprojecten uit binnen thema’s zoals Natuurinclusief, Biodiversiteit, Eiwittransitie, Duurzame teelten, Microbioom en Nutriënteninhoud vanuit het programma Veredeling & Innovatieve Teelten. Je vormt met enkele collega’s het team wat veel veldexperimenten uitvoert verspreid over het hele land. Veel projecten worden in co-creatie uitgevoerd, samen met collega-onderzoekers en andere projectpartners, zowel op nationaal als op EU niveau. Naast onderzoeksgegevens verzamelen, verwerken en rapporteren is project- en relatiebeheer en inhoudelijk navigeren een belangrijk onderdeel bij de uitvoering. Naast de uitvoering van projecten ben je, in samenspraak met de programmacoördinator, mede verantwoordelijk voor de acquisitie van nieuwe onderzoeksprojecten, het verder ontwikkelen van het inhoudelijke thema Agroecologie in de plantaardige teelten, en het onderhouden en uitdiepen van je netwerk in Nederland en daarbuiten.

Het profiel

Voor deze boeiende, uitdagende functie zijn wij op zoek naar een ondernemende onderzoeker die

 • Een universitaire opleiding in de plataardige teeltrichtingen heeft afgerond; 
 • Sterke affiniteit heeft met duurzame teeltsystemen zoals biologisch, regeneratief, agroecologisch, enz.;
 • Breed is geïnteresseerd en bereid om teeltsystemen te verbinden aan milieu- en natuurthema’s en sociale interacties in landbouw en maatschappij;
 • Beschikt over minimaal 5 jaar ervaring met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek;
 • Aantoonbare ervaring en affiniteit heeft met plannen en uitvoeren van veldexperimenten;
 • Affiniteit en ervaring heeft met ketenbenadering en participatief onderzoek; 
 • Ervaring met presenteren en praktijkgerichte kennisoverdracht;
 • Ervaring met het schrijven van projectvoorstellen, -plannen, -rapporten, brochures en wetenschappelijke publicaties;
 • Aantoonbare ervaring heeft met multidisciplinaire projectmanagement en acquisitie;
 • Zich makkelijk beweegt in netwerken van duurzame teeltsystemen;
 • Beschikt over zeer goede communicatieve vaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling) in Nederlands en Engels;
 • In het bezit is van een rijbewijs B.

Functiecompetenties zijn klantgerichtheid, samenwerken (extern en intern), analytisch, innovatief en ontwikkelings- en resultaatgericht. 

Ben jij deze communicatieve en ondernemende teamplayer en netwerker? Heb jij kennis van en passie voor teelt van voedselgewassen ingepast in een aantrekkelijke, biodiverse en gezonde leefomgeving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Ons aanbod

Wij bieden een boeiende en uitdagende werkomgeving, een marktconform salaris en flexibiliteit in een markt en organisatie die volop in ontwikkeling is. Het betreft een dienstverband voor 4-5 dagen per week. Het is een structurele functie, maar aanstelling is in eerste instantie voor de duur van 1 jaar.

Contact

Voor inhoudelijke informatie kan je contact opnemen met Peter Keijzer, programmacoördinator Veredeling & Innovatieve Teelten, tel. 06-15116590. Voor informatie over de wervingsprocedure kan je contact opnemen met info@louisbolk.nl

Solliciteren

Stuur je motivatiebrief en cv voor 18 juli 2022 naar solliciteren@louisbolk.nl onder vermelding van “Sollicitatie VIT Agroecologie”.


Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
 

Geplaatst op:
21-06-2022