Marieke C.E. Battjes-Fries

Marieke C.E. Battjes-Fries PhD
Researcher Health & Nutrition
Phone: +31(0)343 523.860 (general)
twitter icon

All publications

Jump to:

Scientific article

Gertrude Zeinstra, Femke A. Hoefnagels, Saskia Meijboom, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2023. Implementation of four strategies in Dutch day-care centres to stimulate young children's fruit and vegetable consumption.
Machiel J. Reinders, Lilou van Lieshout, G.K. Pot, Nicole Neufinger, Eva van den Broeke, Marieke C.E. Battjes-Fries, Joris Heijnen. 2020. Portioning meat and vegetables in four different out of home settings.
Annemijn Visscher, Marieke C.E. Battjes-Fries, Ondine van de Rest, Olga Patijn MSc, Mascha van der Lee, Nienke Wijma-Idsinga, G.K. Pot, Peter Voshol. 2020. Fingerfoods: a feasibility study to enhance fruit and vegetable consumption in Dutch patients with dementia in a nursing home.
G.K. Pot, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Hanno Pijl, Renger Witkamp, Marianne de Visser, Nynke van der Zijl, Maaike de Vries, Peter Voshol. 2019. Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication.
Karin Boslooper-Meulenbelt, Olga Patijn MSc, Marieke C.E. Battjes-Fries, Hinke Haisma, G.K. Pot, Gerjan Navis. 2019. Barriers and Facilitators of Fruit and Vegetable Consumption in Renal Transplant Recipients, Family Members and Healthcare Professionals—A Focus Group Study.
Herman van Wietmarschen, Bram Tjaden, Marja van Vliet, Marieke C.E. Battjes-Fries, Miek C. Jong. 2018. Effects of mindfulness training on perceived stress, self-compassion, and self-reflection of primary care physicians: a mixed-methods study.
A. Haveman-Nies, Marieke C.E. Battjes-Fries, Wieteke M. van Wijhe-van Zadelhoff, J.H. Snel. 2017. No change no progress: why school-based nutrition education programmes should continue to evolve.

Report

Geertje van Wijk, Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2023. Evaluatie van de pilot Gezonde Smikkelweken op basisscholen in lage SES wijken.
M. Meeusen, Victor Immink, Machiel J. Reinders, Marieke C.E. Battjes-Fries, Femke A. Hoefnagels, G.K. Pot, Peter Voshol, Michel Altan, Elena Cavagnaro, Ernst Jonker, Lilou van Lieshout, Arzien Wels - de Lint, Jesse van de Sande, Lieke Sauer. 2022. Gezonde voeding in de zorg & horeca.
G.K. Pot, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Peter Voshol. 2021. Final report for ‘Reversing diabetes type 2 nutrition as medicine'.
Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot, Peter Voshol. 2019. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Olga Patijn MSc, Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, Edwin Nuijten. 2018. Health effects of ancient wheat species compared to modern wheat varieties.
Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2018. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Marieke C.E. Battjes-Fries, Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong, Chris J. Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Herman van Wietmarschen, Marja van Vliet, Marieke C.E. Battjes-Fries, Miek C. Jong. 2017. Mindfulness voor huisartsen en andere professionals in de zorg.

Conference contributions

Flyer and Factsheets

Gertrude Zeinstra, Femke A. Hoefnagels, Saskia Meijboom, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2022. Eten van groente en fruit stimuleren bij jonge kinderen via kinderdagverblijven.
Marieke C.E. Battjes-Fries, Femke A. Hoefnagels. 2021. Behoeftepeiling voedseleducatie in het speciaal (basis)onderwijs.
Louise Witteman, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2021. Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk.
Marieke C.E. Battjes-Fries, Femke A. Hoefnagels. 2021. Factsheet: De Gezonde Smikkelweek en voedseleducatie op de BSO.

Remaining

Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot. 2017. Samenvatting van publicatie: "Eten voor Reuma Voedingsinterventie bij reumapatiënten".
Marieke C.E. Battjes-Fries, Peter Voshol, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2017. Samenvatting van publicatie "Anders Eten bij MS".