Factoren natuurlijke methaanafbraak in bodems
Methaan is een sterk broeikasgas wat gemiddeld ruim 10 jaar in de atmosfeer blijft. Zo’n 5-7% van de jaarlijkse methaanafbraak vindt plaats in bodems. Het landgebruik heeft grote invloed op de methaanafbraak in bodems. Het doel van dit KOP-project is om het inzicht te vergroten in de factoren welke methaanoxidatie in (landbouw)bodems beïnvloedden, zodat deze kennis ingezet kan worden voor mogelijk verder praktijkonderzoek naar effectieve en praktische klimaatmaatregelen in de landbouw.
Contactpersoon:
Doorontwikkeling integrale gebiedsaanpak
De huidige stikstofcrisis is nog maar één van de uitdagingen rond de inrichting en het gebruik van het buitengebied. Oplossingen worden vaak gezocht vanuit losse thema’s, zonder samenhang. Het doel van dit KOP-project is om een duidelijke focus en visie te creëren over hoe integrale kennis op perceel-, bedrijfs- en persoonsniveau gebruikt kan worden voor gebiedsgerichte aanpakken (www.integralegebiedsaanpak.nl).
Contactpersoon:
Wetenschappelijke doorontwikkeling van het positieve gezondheidsconcept
LBI heeft een lange historie en veel projecten rondom positieve gezondheid, waarvan het meest bekende het proefschrift van Machteld Huber over positieve gezondheid is. De volgende stap is de doorontwikkeling van het concept van humane gezondheid op basis van de wetenschappelijke literatuur. Het doel is om op basis van dit KOP-project een wetenschappelijke publicatie en position paper te schrijven.
Contactpersoon:
Optimaal onderzoek aan de keukentafel
Een belangrijk speerpunt van het Louis Bolk Instituut is het directe contact met de boer. Maar hoe maken we hier optimaal gebruik van, met name in ons meer 'bèta' gerichte landbouwonderzoek? Hoe kunnen we met wat aanpassingen in de methode meer valide kwalitatieve data ophalen? Dit zou niet alleen bijdragen aan een betere integrale aanpak in een project, maar het is ook een kans om op een gestructureerde manier kennisvragen voor onderzoek op te halen bij de praktijk.
Contactpersoon:
Voedselkwaliteit van grond tot mond via metabolomics
Vertaalt een gezonde bodem zich in gezonde gewassen, en in gezondheid voor een consument? Dit KOP-project richt zich op het begrijpen van patronen van metabolieten (systeembiologie). LBI doet data-analyse en netwerk-analyse met metabolieten data van vleesmonsters uit de Verenigde Staten. Er is onderzocht of er verschillen zijn in metabolieten profielen tussen vlees van vrij grazende bisons en bisons die in een afrastering hebben gezeten en ander voer kregen zoals mais en alfalfa.
Contactpersoon:
Statistiek en experiment opzet
Voor alle onderzoekers organiseerden wij een opfriscursus over wetenschappelijke onderzoeksmethoden en statistische methoden en analyses die van toepassing kunnen zijn binnen de onderzoeksvelden van het Louis Bolk Instituut. In praktijkgericht onderzoek is er soms een kloof tussen wat statistisch gezien ideaal is en wat haalbaar is in de praktijk. Deze cursus demonstreert hoe onderzoekers een statistisch onderzoeksopzet kunnen maken die statistisch robuust en tegelijkertijd ook pragmatisch is. We blijven hiermee investeren in de kwaliteit van ons wetenschappelijk onderzoek.
Contactpersoon:
Conclusies meerjarige proeven mengteelt tarwe-veldboon
Mengteelt van een graan met een vlinderbloemige is een robuuste en natuurinclusieve teelt, die naast een peulvrucht ook nog kwaliteitstarwe oplevert. Deze conclusie kwam uit meerjarige proeven die door ons zijn uitgevoerd. Doel van dit KOP-project is kennisontwikkeling over mengteelten door het samenbrengen van deze experimenten in een wetenschappelijk artikel. De rassenkeuze van de twee gewassen leidt tot verschillen in morfologie, ziektedruk, oogst-hoeveelheid en kwaliteit. Mengteelt leverde altijd een hogere opbrengst op dan een gelijke oppervlakte in monoteelt.