Machteld A.S. Huber

Dr. Machteld A.S. Machteld A.S. Huber arts
Senior Onderzoeker Voedingskwaliteit & Gezondheid, freelance verbonden aan het Louis Bolk Instituut
Telefoon: +31(0)343 523.860 (algemeen)
E-mail: info@louisbolk.nl (algemeen)

Publicaties

Boek(sectie) & Proefschrift

S. Padel, Urs Niggli, Bruce Pearce, M. Schlüter, O. Schmid, E. Cuoco, H. Willer, Machteld A.S. Huber, N. Halberg, C Micheloni. 2010. Implementation Action Plan for organic food and farming research.
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2009. Inventarisation LBI crystallisation work 2002-2009.
O. Schmid, S. Padel, N. Halberg, Machteld A.S. Huber, M. Darnhofer, C Micheloni, Chris J. Koopmans, S. Bügel, C. Stopes, H. Willer, M. Schlüter, E. Cuoco. 2009. Strategic Research Agenda for organic food and farming.
J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber. 2002. Growth and differentiation.
J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber. 2002. Groei en differentiatie.
J.R. Bloksma, Martin Northolt, Machteld A.S. Huber. 2001. Parameters for Apple Quality, part 1 and 2.

Brochure

Inge Boers, Machteld A.S. Huber, Netwerk Positieve gezondheid Noordelijke Maasvallei. 2015. Hoe krijgt het concept “Positieve gezondheid” regionaal handen en voeten?.

Congres bijdragen

Y. Heerkens, Machteld A.S. Huber, M. de Klein-de Vrankrijker. 2013. A dynamic concept of health and its relation with the ICF.
Susanne Bügel, Kamille Almer, A. Zalecka, A. Ploeger, Machteld A.S. Huber, J. Kahl. 2013. Can Functional Food and Organic Food be Supporting Concepts in Europe?.
Machteld A.S. Huber, L. Coulier, S. Wopereis, H. Savelkoul, D. Nierop, R. Hoogenboom. 2012. Enhanced catch-up growth after a challenge in animals on organic feed.
Lucy P.L. van de Vijver, Machteld A.S. Huber, Paul Doesburg, J.H. Nielsen, G. Wyss, J.R. Bloksma, Ruth Adriaansen-Tennekes, Anna Diveky-Ertsey, Christine Hoefkens, Sonya G. Ivanova-Peneva, Daniel Kusche, Silvana Manasievska-Simiae, Magorzata Sikora, Katarz. 2007. Measuring food quality: concepts, methods and challenges.
A. Zalecka, K. Skjerbaek, Paul Doesburg, B. Pyskow, Machteld A.S. Huber, J. Kahl, A. Ploeger. 2006. The capillary dynamolysis method as a characterized tool for crop quality determination.
I. Kummeling, F. Stelma, J. Penders, P.C. Dagnelie, Machteld A.S. Huber, R. van Ree, P.A. van den Brandt, C. Thijs. 2006. Early life receipt of antibiotics is associated with wheeze but not eczema and sensitisation in infancy.
Machteld A.S. Huber, J.R. Bloksma, G.J.H.M. van der Burgt, Lucy P.L. van de Vijver. 2006. Challenges for an organic food quality concept.
Machteld A.S. Huber, Ruth Adriaansen-Tennekes, Jan de Wit, Erik W. Baars, Ton Baars. 2005. A pilot study in search of parameters for quality and health..
G.J.H.M. van der Burgt, J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber, Martin Northolt, Ruth Adriaansen-Tennekes. 2005. The Inner Quality Concept, a concept for organic food quality..
J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber, Martin Northolt, G.J.H.M. van der Burgt, Ruth Adriaansen-Tennekes. 2003. The Inner Quality Concept for food, based on life processes.

Flyers en factsheets

Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber. 2008. Biocrystallisations - Goat Milk.
Ruth Adriaansen-Tennekes, J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber, Ton Baars, Jan de Wit, Erik W. Baars. 2005. Organic products and health. Results of milk research 2005.
Machteld A.S. Huber, Guus H. van der Bie, Ferdie Amons. 1994. Toetsingsmogelijkheden in de antroposofische geneeskunde.

Overig

J.R. Bloksma, Martin Northolt, Machteld A.S. Huber, G.J.H.M. van der Burgt, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. A new quality concept based on life processes.
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Biocrystallisation organic and conventional apples.
C. Thijs, B.E.P. Snijders, I. Kummeling, M. Jansen, Machteld A.S. Huber, R. van Ree, A. Mueller, L. Rist, P.A. van den Brandt. 2006. Perinatal omega-3 fatty acid supply and the development of atopy in the first 2 years of life.
I. Kummeling, C. Thijs, J. Penders, B.E.P. Snijders, F. Stelma, J. Reimerink, M. Koopmans, P.C. Dagnelie, Machteld A.S. Huber, M.C.J.F. Jansen, R de Bie, P.A. van den Brandt. 2005. Etiology of atopy in infancy: the KOALA Birth Cohort Study.
Machteld A.S. Huber, B. van der Elst, C. Riezebos. 2003. Vrije Schilderingen in de kunstzinnige therapie.

Rapport

W.J. van der Weijden, Machteld A.S. Huber, T.H. Jetten, P. Blom, N.D. van Egmond, L. Lauwers, B. van Ommen, A. van Vilsteren, H.H.F. Wijffels, A.J. van der Zijpp, Edith T. Lammerts van Bueren. 2012. Towards an integral approach to sustainable agriculture and healthy nutrition.
W.J. van der Weijden, Machteld A.S. Huber, T.H. Jetten, P. Blom, N.D. van Egmond, L. Lauwers, B. van Ommen, A. van Vilsteren, H.H.F. Wijffels, A.J. van der Zijpp, Edith T. Lammerts van Bueren. 2011. Naar een integrale benadering van duurzame landbouw en gezonde voeding.
Lucy P.L. van de Vijver, R. Hoogenboom, Machteld A.S. Huber. 2009. Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische producten.
Machteld A.S. Huber, Paul Doesburg, J.O. Andersen, M. Paulsen, J. Kahl, N. Busscher, G. Mergardt, S. Kretschmer, A. Zalecka, A. Meelursarn, Erik W. Baars, Lucy P.L. van de Vijver, D. Nierop. 2007. Validation of the visual evaluation..
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Processing of apple juice, a pilot study..
Machteld A.S. Huber, Paul Doesburg, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Biocrystallisations - Milk treatments.
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver. 2007. Biocrystallisation Milk und Frischkäse.
Machteld A.S. Huber, Ruth Adriaansen-Tennekes, Jan de Wit, Erik W. Baars, Ton Baars. 2006. The 2005 Louis Bolk Milk Study.
I. Kummeling, C de Bont, C. Thijs, Machteld A.S. Huber, B. Brunekreef, P.A. van den Brandt, F. Stelma. 2006. House dust endotoxin in the homes of families with an anthroposophic lifestyle.
Machteld A.S. Huber, Ruth Adriaansen-Tennekes, Lucy P.L. van de Vijver. 2006. Verantwoorde en Communiceerbare gezondheidsargumenten bij biologische producten.
Ton Baars, Ruth Adriaansen-Tennekes, Machteld A.S. Huber, J. Wohlers. 2005. Milchqualität und menschliche Gesundheit, Gibt es Unterschiede in der Erzeugung?.
Ruth Adriaansen-Tennekes, J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber, Ton Baars, Jan de Wit, Erik W. Baars. 2005. Biologische producten en gezondheid. Resultaten melkonderzoek 2005.
J.R. Bloksma, Martin Northolt, Machteld A.S. Huber, Pieter Jans Jansonius, Marleen Zanen. 2004. Parameters for apple quality-2.
Machteld A.S. Huber, Martin H. Niemeijer, E. Mees-Christeller. 2000. Grundlagen des therapeutischen Zeichnens.
Ferdie Amons, Guus H. van der Bie, Machteld A.S. Huber. 1999. Grondslagenonderzoek Proefpersoon-Bloedkristallisatie. Eindrapport 1999.

Vakblad artikel

H. Prins, M. Bakker, Machteld A.S. Huber, F. Wiegant. 2010. Gezondheid als dynamisch en meetbaar begrip.
J.R. Bloksma, Machteld A.S. Huber. 2005. Vitaliteit- Een inleiding.
Ruth Adriaansen-Tennekes, Ton Baars, Jan de Wit, Machteld A.S. Huber, J.R. Bloksma. 2005. Is biologische melk gezonder? Verkennend onderzoek toont verschillen.
J.R. Bloksma, Martin Northolt, Machteld A.S. Huber. 2001. Meten van vitale kwaliteit bij appels.
Machteld A.S. Huber. 2000. Leefstijl en allergie.
Machteld A.S. Huber, Marjolein Tiemens-Hulscher. 1999. Hoe veilig is genetisch gemanipuleerd voedsel?.

Wetenschappelijk artikel

Machteld A.S. Huber, Marja van Vliet, Inge Boers. 2016. Heroverweeg uw opvatting van het begrip ‘gezondheid’.
A.P. Simões-Wüst, I. Kummeling, M. Mommers, Machteld A.S. Huber, L. Rist, Lucy P.L. van de Vijver, P.C. Dagnelie, C. Thijs. 2013. Influence of alternative lifestyles on self-reported body weight and health characteristics in women..
F. Wiegant, M. Bakker, Wieneke Dijk, H. Prins, Machteld A.S. Huber. 2013. The Challenge of Measuring Health as the Ability to Adapt.
J. Kahl, Ton Baars, S. Bügel, N. Busscher, Machteld A.S. Huber, Daniel Kusche, E. Rembialkowska, O. Schmid, K. Seidel, Bruno Taupier-Letage, A. Velimirov, A. Zalecka. 2012. Organic food quality: a framework for concept, definition and evaluation from the European perspective.
Machteld A.S. Huber, J. André Knottnerus, Laurence Green, Henriëtte van der Horst, Alejandro J. Jadad, Daan Kromhout, Brian Leonard, Kate Lorig, Maria Isabel Loureiro, Jos. W. M. van der Meer, Paul Schnabel, Richard Smith, Chris van Weel, Henk Smid. 2011. How should we define health?.
Machteld A.S. Huber, E. Rembialkowska, D. Srednicka, S. Bügel, Lucy P.L. van de Vijver. 2011. Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research.
C. Thijs, A. Müller, L. Rist, I. Kummeling, B.E.P. Snijders, Machteld A.S. Huber, R. van Ree, A.P. Simões-Wüst, P.C. Dagnelie, P.A. van den Brandt. 2010. Fatty acids in breast milk and development of atopic eczema and allergic sensitisation in infancy.
A. Mueller, C. Thijs, L. Rist, A.P. Simões-Wüst, Machteld A.S. Huber, H. Steinhart. 2010. Trans fatty acids in human milk are an indicator of different maternal dietary sources containing trans fatty acids.
A. Velimirov, Machteld A.S. Huber, C. Lauridsen, E. Rembialkowska, K. Seidel, S. Bügel. 2010. Feeding trials in organic food quality and health research.
J. Kahl, G.J.H.M. van der Burgt, Daniel Kusche, S. Bügel, N. Busscher, E. Hallmann, U. Kretzschmar, A. Ploeger, E. Rembialkowska, Machteld A.S. Huber. 2010. Organic Food Claims in Europe.
A. de Greeff, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, W. Swinkels, H. Parmentier, J. Rebel. 2010. Effect of organically and conventionally produced diets on jejunal gene expression in chicken.
N. Busscher, J. Kahl, J.O. Andersen, Machteld A.S. Huber, G. Mergardt, Paul Doesburg, M. Paulsen, A. Ploeger. 2010. Standardization of the biocrystallization method for carrot samples.
Machteld A.S. Huber, J.O. Andersen, J. Kahl, N. Busscher, Paul Doesburg, G. Mergardt, S. Kretschmer, A. Zalecka, A. Meelursarn, A. Ploeger, L. Nierop, Lucy P.L. van de Vijver, Erik W. Baars. 2010. Standardization and validation of the Visual Evaluation of Biocrystallizations.
A. Zalecka, J. Kahl, Paul Doesburg, B. Pyskow, Machteld A.S. Huber, K. Skjerbaek, A. Ploeger. 2010. Standardization of the Steigbild Method.
Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, D. Nierop, H. Parmentier, H. Savelkoul, S. Coulier, S. Wopereis, E. Verheij, J. van der Greef, L.A.P. Hoogenboom. 2010. Effects of organically and conventionally produced feed on biomarkers of health in a chicken model.
J. Kahl, N. Busscher, Paul Doesburg, G. Mergardt, Machteld A.S. Huber, A. Ploeger. 2009. First tests of standardized biocrystallization on milk and milk products.
Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, D. Nierop, H. Parmentier, H. Savelkoul, L. Coulier, S. Wopereis, E. Verheij, J. van der Greef, L.A.P. Hoogenboom. 2009. Effects of organically and conventionally produced feed on biomarkers of health in a chicken model..
A. de Greeff, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, W. Swinkels, H. Parmentier, J. Rebel. 2009. Effect of organically and conventionally produced diets on jejunum gene expression in chickens..
J.R. Bloksma, Ruth Adriaansen-Tennekes, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, Ton Baars, Jan de Wit. 2008. Comparison of organic and conventional raw milk quality in The Netherlands.
I. Kummeling, C. Thijs, Machteld A.S. Huber, Lucy P.L. van de Vijver, B.E.P. Snijders, J. Penders, F. Stelma, R. van Ree, P.A. van den Brandt, P.C. Dagnelie. 2008. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands.
L. Rist, A. Mueller, C. Barthel, B.E.P. Snijders, M. Jansen, A.P. Simões-Wüst, Machteld A.S. Huber, I. Kummeling, U. von Mandach, H. Steinhart, C. Thijs. 2007. Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands.
Paul Doesburg, Machteld A.S. Huber. 2007. Biocrystallisation and Steigbild.
I. Kummeling, F. Stelma, P.C. Dagnelie, B.E.P. Snijders, J. Penders, Machteld A.S. Huber, R. van Ree, P.A. van den Brandt, C. Thijs. 2007. Early life exposure to antiobiotics and the subsequent development of eczema, wheeze, and allergic sensitization in the first 2 years of life: the KOALA Birth Cohort Study..
I. Kummeling, C. Thijs, F. Stelma, Machteld A.S. Huber, P.A. van den Brandt, P.C. Dagnelie. 2006. Do parents with an atopic family history adopt a ‘prudent’ lifestyle for their infant?.
Helen Floistrup, Jackie Swartz, Anna Bergstrom, Johan S. Alm, Annika Scheynius, Marianne van Hage, Marco Waser, Charlotte Braun-Fahrlander, Dieneke Schram-Bijkerk, Machteld A.S. Huber, Anne Zutavern, Erika von Mutius, Ellen Ublagger, Josef Riedler. 2006. Allergic disease and sensitization in Steiner school children.