Bioritme en voeding voor vitaliteit

Steeds meer onderzoek laat zien dat het niet alleen uitmaakt wat we weten, maar ook wanneer. Dit onderzoek naar bioritme, voeding en gezondheid wordt ook wel chrono-nutrition genoemd. Steeds meer mensen werken onregelmatig en dit is geassocieerd met gezondheidsrisico’s als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarom doen we onderzoek naar het belang en het implementeren van chrono-nutrition als onderdeel van voeding en gezondheid. Hierbij dragen we bij aan meer vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Het onderzoek naar het belang van het tijdstip van eten op voeding en gezondheid wordt ook wel chrono-nutrition genoemd (chronos is het oud Griekse woord voor tijd). Onregelmatig eten is een mogelijk aanpasbare risicofactor voor allerlei chronische aandoeningen. Zo hebben we laten zien dat mensen die onregelmatig eten minder calorieën aten maar een hogere kans hadden op overgewicht en metabole ontregeling. Dit suggereert dat een calorie op het ene moment niet hetzelfde effect heeft als op een ander moment. Dit heeft alles te maken met ons bioritme of biologische klok. Onze biologische klok zorgt ervoor dat alle processen in ons lichaam, ook metabolisme, op een zo optimaal mogelijk moment plaatsvinden. 
In onze 24 uurs economie werken steeds meer mensen onregelmatig, en in de avond of nacht. Dit heeft impact op wat ze wanneer eten en op hun gezondheid. Onregelmatig werken is geassocieerd met gezondheidsrisico’s als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarom doen we onderzoek hoe chrono-nutrition mogelijk kan bijdragen aan het verminderen van chronische ziekten en het verbeteren van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. 

Onderdeel van leefstijlgeneeskunde

Het onderzoek naar chrono-nutrition past uitstekend in het grotere plaatje van het inzetten van een gezonde leefstijl, inclusief gezonde voeding, bij de behandeling van chronische ziekten. Dit wordt ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd. We weten al lang dat een ongezonde leefstijl bijdraagt aan chronische ziekten. Dus in plaats van chronische ziekten te behandelen met alleen medicatie om symptomen te verminderen, is het veel zinvoller de onderliggende oorzaak aan te pakken. Daarbij is het belangrijk te beseffen dat het altijd om mensen gaat dus het moet wel werken in het dagelijks leven want zij moeten het uiteindelijk doen. Een belangrijke uitkomstmaat die we hierbij gebruiken is vitaliteit en kwaliteit van leven. 

We doen onderzoek in verschillende groepen mensen, o.a. bij mensen met en zonder metabole ontregeling en bij pubers die last hebben van storingen in hun biologische klok.

Lopende studies


•    de Chromes studie, in samenwerking met diëtistenpraktijk Hoek en Co, zie ook dit filmpje op Youtube
•    de Suspend2 studie, in samenwerking met de slaappoli van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede. Lees hier dit artikel over de relatie tussen voeding en slaap

Relevante nieuwsberichten

Mensen die op onregelmatige tijden eten hebben vaker overgewicht

Kapsalon happen na het stappen: is 's nachts snacken ongezonder dan overdag?

When to eat (podcast) 

Het belang van eetpatronen (NPO3-Televisie-interview met Gerda Pot start op 4.45)

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je eet (blog)