Carbon Farming

Om ervoor te zorgen dat ook de landbouwsector zijn steentje bijdraagt aan de klimaatdoelen is het project Carbon Farming (2022 – 2026) opgezet: een publiek-private samenwerking, agrofoodbedrijven en onderzoeksinstellingen om te werken aan beperking van emissies én vastlegging van koolstof in minerale bodems. Want hoe presteren de huidige methoden eigenlijk voor koolstofvastlegging? Een van de doelstellingen van dit project is om deze te toetsen en te evalueren en boeren voor koolstofvastlegging te belonen.  

Gebruik van dierlijke mest levert een bijdrage aan koolstofvastlegging

Methodiek testen met pilots

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut werken hiervoor samen met Wageningen Environmental Research, Agrifirm, CLM, Friesland Campina, COSUN en Rabobank. Een eerste stap is evaluatie van een pilot geweest met twintig boeren die aan Agrifirm leveren. In een pilot met Agrifirm is gekeken of de methodieken inderdaad werken en of de vastgelegde koolstof nauwkeurig kan worden vastgesteld. Daarnaast wordt geanalyseerd of het voorgestelde vergoedingensysteem voor koolstofvastlegging economisch haalbaar en interessant is voor de praktijk.

Op basis van de ervaringen bij de projectpartners wordt gewerkt aan een advies om methodieken beter te laten aansluiten bij de rapportages uit het bedrijfsleven (Corporate Sustainability Reporting, CSRD). Ook wordt een relatie gelegd met de wensen vanuit de EU zoals in de Carbon Removal Certification Framework (CRCF). De meer praktische kennis en ervaringen worden zo gekoppeld aan belangrijke ontwikkelingen in het veld rond regelgeving om de klimaatopgave in de landbouw en het bedrijfsleven definitief meer vorm te geven.

Meer weten

Dit project bouwt voort op werk in onder meer het onderzoeksprogramma Slim Landgebruik en Verdienmodellen voor Carbon Farming. Op de projectwebsite Carbon Farming in de praktijk in Nederland staan de onderzoeksmethodiek, onderzoeksfasen en pilots uitgebreid beschreven. 

Lees ook

Verdienmodellen voor Carbon Farming