LIBBIO: teelt van Andes lupine

European research into Andean Lupin cultivation on marginal land to stimulate a bio-based economy

Met de steeds verder toenemende druk op de grond in Europa, het verslechteren van de bodemvruchtbaarheid en het groeiende inwonersaantal kan Andes lupine met haar eigenschappen mogelijk een gunstige bijdrage leveren. Het Louis Bolk Instituut onderzocht in Nederland specifiek de teelt van Andes lupine op zeeklei, zandgrond en op een marginale grond gelegen in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Andes lupine, Lupinus mutabilis, komt oorspronkelijk uit de Andes en wordt daar gebruikt in laag-input teeltsystemen. Lupine kan stikstof binden, fosfaat mobiliseren en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Andes lupine bevat veel eiwit en olie en kan mogelijk een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Het project LIBBIO streefde naar het ontwikkelen van voedsel, veevoer en non-food toepassingen als cosmetische en bio-energieproducten van Andes lupine die zijn aangepast aan de Europese teeltomstandigheden. Op grondsoorten variërend van vruchtbare klei gronden in Nederland en Portugal tot sterk geërodeerde gronden in IJsland of alpine terrein in Oostenrijk deed een consortium van Europese partijen onderzoek naar Andes lupine.

Potentie van Andes lupine

Als peulvrucht kan Andes lupine stikstof binden, waardoor het geen stikstof nodig heeft in de vorm van kunstmest of organische mest. Ook kan het hoge eiwitpercentage en de olie in de zaden bevatten die interessant zijn voor de voedingsmiddelen industrie. Door veldproeven en laboratoriumproeven te doen, werd de potentie van verschillende genetische bronnen van Andes lupine onderzocht. Naast onderzoek voor humane voeding werd ook de toepassing als veevoer onderzocht. Daarnaast onderzochten we of Andes lupine kan worden toegepast in cosmeticaproducten en of het geschikt is voor industriële toepassingen als basis voor coatings, verf en bio-energie.

Andes lupine op Nederlandse gronden

Het onderzoek werd uitgevoerd in acht Europese landen, met veertien partners en had een looptijd van viereneenhalf jaar. In Nederland is Andes lupine onderzocht op zeeklei, zandgrond en op een marginale grond gelegen in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Naast teeltwijze en de tolerantie voor extreme weeromstandigheden als droogte is ook de bijdrage van Andes lupine aan de biodiversiteit onderzocht. Om een goed beeld te krijgen van de potentie van Andes lupine is deze vergeleken met witte lupine, veldboon en oliezaad gewassen als koolzaad.

Cotopaxi geregistreerd

Het eerste ras van Andes lupine is geregistreerd in Europa door Vandinter Semo BV. Dit ras “Cotopaxi” kenmerkt zich door het vrij korte teeltseizoen waardoor het in Nederland tot afrijping komt.

Meer informatie

Voor meer informatie, check de LIBBIO website en de introductiefilm op youtube.

Kijk hier naar de volledige lijst met publicaties.