Langetermijneffecten van voedseleducatie onbekend
Voedseleducatie is onderwijs over gezonde, duurzame en veilige voeding met als doel dat jongeren nadien beter in staat zijn gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Uit onderzoek blijkt dat voedseleducatie er inderdaad toe leidt dat kinderen en jongeren meer kennis hebben over gezond en duurzaam eetgedrag direct na afloop van het programma (zie de effectevaluatie van het 'Weet wat je eet' lespakket voor het middelbaar onderwijs en de effectevaluatie van het lesprogramma Smaaklessen voor het basisonderwijs). Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de lessen op de langere termijn, dus een aantal jaar later. Hierdoor is het onduidelijk of de effecten van voedseleducatie bij jongeren op de langere termijn standhouden.
Geen gestandaardiseerde meetmethode
Tot nu toe zijn er in onderzoek verschillende uitkomstmaten en meetmethoden gebruikt om voedseleducatieprogramma’s te evalueren. Dit maakt het lastig om programma’s en dus de effecten ervan met elkaar te vergelijken. Op dit moment is er namelijk geen gestandaardiseerde meetmethode beschikbaar om het effect van voedseleducatie op de voedselvaardigheden bij kinderen en jongeren te meten. Voor volwassenen bestaat er wel een gevalideerde Nederlandstalige vragenlijst om voedselvaardigheden te meten. Daaraan heeft het Louis Bolk Instituut bijgedragen. Met een gevalideerde standaardvragenlijst die het Louis Bolk Instituut en WUR specifiek voor jongeren (circa 12-18 jaar oud) hebben ontwikkeld, kunnen onderzoekers de effecten van voedseleducatieprogramma’s vaststellen en kunnen de effecten van programma’s ook met elkaar worden vergeleken. Bovendien wordt de effectiviteit van voedseleducatie op de korte en langere termijn duidelijk.
Meer informatie over het project
Met de kennis op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid enerzijds en expertise op het vlak van methodologisch onderzoek anderzijds blijkt het Louis Bolk Instituut een waardevolle partner binnen het project. Onze onderzoekers voeren het uit samen met Wageningen Food & Biobased Research (WUR). Het Rijksprogramma Jong Leren Eten, het Voedingscentrum, Gezonde School en andere onderzoeks- en praktijkexperts op het gebied van voedselvaardigheden bij kinderen en jongeren, zijn betrokken bij dit project via een klankbordgroep en expertsessies. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en loopt van begin 2023 tot eind 2024. De rapportage wordt voorzien voor begin 2025.
Lees ook
- Meer informatie over het project op de website van de WUR: Voedselvaardigheden bij kinderen meten om effectiviteit van voedseleducatie op korte en lange termijn in kaart te brengen
- Gezonde en duurzame voeding bij de jeugd