Alle sectoren moeten alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen te halen. Veel ondernemers in de biologische sector zijn intrinsiek gemotiveerd om hier op bedrijfsniveau invulling aan te geven. Er is bij ondernemers echter veel behoefte aan kennis en inzicht in:
- De daadwerkelijke klimaatprestatie van (de eigen) agrarische bedrijven. Hoeveel CO2 equivalenten stoot ik daadwerkelijk uit? Hoeveel CO2 sla ik op?
- Wat kan ik doen om mijn klimaatprestatie te verbeteren? Welke gebiedsspecifieke maatregelen kan ik nemen? Wat dragen die bij aan het verbeteren van mijn klimaatprestatie?
- Wat kost het om mijn bedrijf klimaatvriendelijker te maken? Wat levert het mij op?
Daarbij speelt voor de hele agrarische sector (en maatschappij) de vraag: Hoe kunnen we klimaatvriendelijke landbouw op een duurzame manier belonen zodat de transitie naar een duurzamer landbouwsysteem mogelijk wordt? Om inzicht te krijgen in deze vraag is Bionext in 2023, in samenwerking met BioNederland, Biohuis, De Belofte Bio, het Louis Bolk Instituut, Delphy en Aeres het project Klimaatvriendelijke landbouw: een gebiedsgerichte verkenning van KPI’s en ontwikkelen van ketenbreed verdienmodel gestart.
Het doel van de pilot is om de klimaatprestaties van 5 biologische akkerbouw en 5 melkvee bedrijven in te kaart brengen over de productieperiode van 2023 en 2024. Naast deze klimaatprestaties, is het doel om minimaal drie geschikte klimaatmaatregelen te ontwikkelen die zijn getoetst op haalbaarheid door middel van een kosten-batenanalyse.
Deze pilot draagt bij aan het hoofddoel van het project: het ontwikkelen van een verdienmodel voor klimaatvriendelijke landbouw in twee gebieden: akkerbouw op zeeklei en melkveehouderij op veen. Dit vergroot de kennis over klimaatvriendelijke landbouw en het bewustzijn van de werkelijke kosten hiervan, van boer tot consument.