Bodempodcast #15 Samenwerking veehouderij-akkerbouw: distels, twee-jarig grasklaver en het sluiten van kringlopen

Udo Prins. 2022. Bodempodcast #15 Samenwerking veehouderij-akkerbouw: distels, twee-jarig grasklaver en het sluiten van kringlopen.
Type: Podcast
Luister hier naar de podcast:
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

In deze aflevering van de Bodempodcast is het onderwerp de samenwerking tussen veehouderij- akkerbouwbedrijven en het effect hiervan op de bodem. Samen met Udo Prins van het Louis Bolk Instituut zijn we hiervoor te gast bij de proeftuin Pallandtpolder op Goeree Overflakkee waar Remco Wesdorp (akkerbouwer) en Huibert Groeneveld (melkveehouder) nauw samenwerken. In de podcast gaat het o.a. over de verschillende vormen van samenwerking die mogelijk zijn, hoe je bijvoorbeeld vlinderbloemige en grasklaver binnen een samenwerking nuttig in kan zetten en hoe je omgaat met ziekte- en plagendruk. Tot slot behandelen we natuurlijk ook het bodemdiertje van de week. Met dit keer de stikstofbindende Rhizobium bacterie!

Alle bodempodcasts beluisteren
 

De Bodempodcast

Wil jij mee leren over wat bodemkwaliteit precies is, hoe je dit in het veld bepaalt en hoe je de bodemkwaliteit op jouw bedrijf kan verbeteren? Dit, en nog veel meer, leer je in de bodempodcast: een serie van 18 podcasts over duurzaam bodembeheer. Onafhankelijke bodemkundigen van o.a. het Louis Bolk Instituut vertellen je in de podcast hoe je zelf de je bodemkwaliteit kan beoordelen, hoe je problemen signaleert en wat hiervoor duurzame oplossingen zijn. De cursus is geschikt voor zowel melkveehouders en akkerbouwers en we behandelen alle bodemtypes binnen Nederland. We gaan praktijkgericht aan de slag en bouwen de kennis vanaf de basis op. Daarnaast behandelen we actuele thema’s zoals koolstofvastlegging, niet kerende grondbewerking en de samenwerking akkerbouw-melkvee.

De bodempodcast een product is van Boerenverstand Onderzoek & Advies. Meer informatie bij mijnbodemconditie.nl 
MijnBodemconditie is gezamenlijk ontwikkeld door Boerenverstand, ELFPO, LNV, Provincie Gelderland, Provincie Drenthe.

Trefwoorden in Nederlands: bodem, bemesting, veehouderij, akkerbouw, kringlopen, vlinderbloemigen, grasklaver, stikstof, stikstofbinding, groenbemesters, ziekte, plagen, Rhizobium