Consumption of dairy products of biodynamic origin is correlated with increased contents of rumenic and trans-vaccenic acid in the breast milk of lactating women

A.P. Simões-Wüst, L. Rist, A. Müller, Machteld A.S. Huber, H. Steinhart, C. Thijs. 2011. Consumption of dairy products of biodynamic origin is correlated with increased contents of rumenic and trans-vaccenic acid in the breast milk of lactating women. Organic Agriculture. 3. 1
Pagina's / pages: 7
Taal/language: Engels
Abstract / summary in English:

Our previous work showed that incorporation of organic dairy products in the maternal diet may lead to increased contents of the conjugated linoleic acid isomers (CLA) in human breast milk, which might positively affect infant’s health. Now, the effect of biodynamic—a special form of organic—dairy products in the diet on the CLA content in human breast milk has been analysed. The content of rumenic acid (the main CLA) in breast milk was higher in the women consuming biodynamic products (n = 64, 0.323% of total fat, P < 0.001) than in the women with a conventional diet (n = 175, 0.254%), with the group of women consuming other dairy products including organic (but not biodynamic) showing an intermediate value (n = 44, 0.279%). The contents of the CLA-precursor trans-vaccenic acid (TVA) paralleled those of rumenic acid, whereas the opposite was found for those of elaidic acid that often occurs in high concentrations in partially hydrogenated fats. Both the higher contents of CLA and TVA as well as the lower level of elaidic acid in the milk of women consuming biodynamic products might conceivably contribute to a better infant’s health.

Keywords in English: Conjugated linoleic acid &ndash; Trans-vaccenic acid &ndash; Human milk &ndash; Biodynamic nutrition
Tweede taal / secondary language Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

In een eerdere studie hebben wij aangetoond dat de inname van biologische zuivelproducten kan leiden tot een hoger gehalte aan geconjugeerde linolzuurisomeren (CLA) in moedermelk, wat een positief effect kan hebben op de gezondheid van de zuigeling. In het huidige onderzoek hebben we het effect van biologisch-dynamische (een speciale variant van biologische) zuivelproducten op het CLA-gehalte van moedermelk geanalyseerd. De concentratie van rumenzuur (de belangrijkste CLA) in de moedermelk van vrouwen die biologisch-dynamische zuivel gebruikten was hoger (n=64; 0,323% van het totale vetgehalte; P<0,001) dan bij vrouwen die gangbare producten gebruikten (n=175; 0,254%). Het rumenzuurgehalte van de moedermelk van vrouwen die biologische producten gebruikten (maar niet biologisch-dynamisch) lag ertussenin (n=44; 0,279%). Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor transvacceenzuur (TVA, een precursor van CLA), maar een tegenovergesteld patroon werd gevonden voor elaïdinezuur, dat vaak in hoge concentraties voorkomt in gedeeltelijk geharde vetten. Zowel de hogere CLA- en TVA-concentraties als het lagere elaïdinezuurgehalte in de moedermelk van vrouwen die biologisch-dynamische zuivel producten gebruiken, zouden mogelijk kunnen bijdragen aan een betere gezondheid van de zuigeling.

Trefwoorden in Nederlands: Geconjugeerd linolzuur, Transvacceenzuur, Moedermelk, Biologisch-dynamische voeding