De nutritionele waarde van lupine

Iris Flamand. 2024. De nutritionele waarde van lupine. Louis Bolk Instituut.
Pagina's / pages: 1
Download (pdf, 1.07 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Lupine is een bron van voedingsstoffen voor mens en dier. Op basis van gegevens van witte lupine (Lupines albus) is deze poster opgesteld. 

40% van gedroogde lupine bestaat uit hoogwaardig eiwit. 10% is vet met vooral onverzadigde vetten en Omega-vetzuren. Daarnaast is het laag in suiker, maar hoog in vezels. Ten slotte is lupine een rijke bron van mineralen. In vergelijking met bijvoorbeeld bruine boon, linzen, groen erwt en kikkererwt bevat lupine veel meer calcium, fosfor en magnesium. 

De poster is onderdeel van het project ‘Ontwikkeling Mengteelten voor Eiwitrijke, Glutenvrije Afzetketens’ (OMEGA). Naast de (hoofd)aanvrager van dit project, Ekoboerderij de Lingenhof, maken Bijzonder Brabants (i.s.m. telersvereniging LuPeel) en Lekker Lupine (organiseert productontwikkeling en community rondom lupine) deel uit van het EIP-samenwerkingsverband. Het Louis Bolk Instituut coördineert het project en levert de wetenschappelijke basis. Keep Food Simple en MFH Pulses dragen bij aan de ontwikkeling en testen van prototype producten op basis van de gebruikte gewassen.  

 

Deze teeltgids is mogelijk gemaakt door het Europees Innovatie Partnerschap (EIP).

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

Projectaanvrager OMEGA

 

 

Meer informatie: Lupine uit mengteelt op de Nederlandse keukentafel 

Trefwoorden in Nederlands: mengteelt, biodiversiteit, innovatieve teelten, markt en economie, voeding