De relatie van Stadsreporters met Positieve Gezondheid en Leefomgeving

Annemarie Kapteijns, Sjef Staps. 2023. De relatie van Stadsreporters met Positieve Gezondheid en Leefomgeving. 2023-5949-VG. Louis Bolk Instituut, Bunnik.
Pagina's / pages: 19
Type: Rapport
Download (pdf, 1.50 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Stadsreporters zijn (oudere) buurtbewoners die als vrijwilliger films maken om de saamhorigheid en verbinding in de wijk te versterken. De Stadsreporters worden getraind door professionele filmmakers in filmen, interviewen en monteren. Ze gaan vervolgens de wijk in om filmreportages te maken over plekken, mensen of acties in de wijk die een voorbeeld zijn voor de stad. Het doel van Stadsreporters is dat de interventie bijdraagt aan actieve deelname van ouderen in de wijk en daarmee eenzaamheid voorkomt of vermindert.

In deze kennissynthese van het Louis Bolk Instituut  is de relatie tussen Stadsreporters en Positieve Gezondheid en Leefomgeving onderzocht. Bij de kennissynthese is gebruik gemaakt van literatuur (met name over eenzaamheid), onderzoek en ervaringen met het Bolk-model Positieve Gezondheid en Leefomgeving en kwalitatief onderzoek in de vorm van acht interviews met verschillende beleidsmakers en professionals die bekend zijn met de Stadsreporters.

Trefwoorden in Nederlands: stadsreporters, positieve gezondheid, kennissynthese, eenzaamheid, leefomgeving