Een overzicht van de maatschappelijke impact van het telen van eiwitrijke gewassen in Nederland, op het gebied van bodemkwaliteit, biodiversiteit, water, gezondheid en klimaat

Iris Flamand, Udo Prins, Abco de Buck, Peter Keijzer. 2024. Een overzicht van de maatschappelijke impact van het telen van eiwitrijke gewassen in Nederland, op het gebied van bodemkwaliteit, biodiversiteit, water, gezondheid en klimaat. 2024-5991-LbP. Louis Bolk Instituut, Bunnik.
Pagina's / pages: 11
Type: Rapport
Download (pdf, 1.66 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

De teelt van eiwitrijke gewassen draagt op meerdere fronten bij aan maatschappelijke opgaven. Het vermindert de afhankelijkheid van kunstmest en geïmporteerd krachtvoer en bevordert daarmee de verduurzaming van de landbouw, wat weer bijdraagt aan de klimaatopgave. Daarnaast zorgen peulvruchten voor meer biodiversiteit en hebben deze een positieve impact op de kwaliteit van bodem en water. De eiwittransitie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit draagt direct bij aan een gezonder voedselpatroon. Dit overzicht schetst de belangrijkste maatschappelijke aspecten van de teelt van eiwitrijke gewassen.

Trefwoorden in Nederlands: eiwitrijke gewassen, bodem, biodiversiteit, gezondheid, klimaat, maatschappelijke impact, duurzaamheid