Factsheet 1 Houtwal 2.0: Humane voeding

Herwaardering van multifunctionele beplantingen in de melkveehouderij

Jacco de Stigter, Evert Prins, Rob Geerts, Marc Ravesloot. 2024. Factsheet 1 Houtwal 2.0: Humane voeding : Herwaardering van multifunctionele beplantingen in de melkveehouderij. Louis Bolk Instituut, Wageningen Livestock Research.
Pagina's / pages: 4
Download (pdf, 0.59 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Houtwallen kunnen voedsel produceren voor de mens. Het was vroeger heel gebruikelijk om noten en bessen (hazelnoten, vlierbessen) te oogsten uit houtwallen. Deze variant blaast deze productiefunctie nieuw leven in met veredelde rassen die grotere vruchten produceren dan wilde varianten. De gekozen soorten zijn goed te verwerken. Er is wel een bepaalde mate van kennis en ervaring nodig: voor snoei, bepalen van oogsttijdstip en verwerking. Een melkveehouder ontbreekt het vaak aan tijd en kennis. Samenwerking met een derde partij voor oogst, verwerking en afzet kan dan een oplossing zijn.

Meer informatie kan ook gevonden worden op de site van WUR.

 

Trefwoorden in Nederlands: agroforestry, biodiversiteit, bodem, dierenwelzijn en diergezondheid, klimaat, landbouw en natuur, natuurinclusief, vastlegging CO2 in de bodem, voeding, demonstratie