Kwalitatief onderzoek naar de koppeling tussen groene schoolpleinen en voedseleducatie op basisscholen

Geertje van Wijk, Marieke Battjes-Fries, Femke Hoefnagels. 2023. Kwalitatief onderzoek naar de koppeling tussen groene schoolpleinen en voedseleducatie op basisscholen. 2023-6393-VG. Louis Bolk Instituut.
Pagina's / pages: 35
Type: Rapport
Download (pdf, 0.73 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Achtergrond: Steeds meer kinderen in Nederland hebben overgewicht of obesitas, wat leidt tot een toename in chronische ziektes zoals diabetes type 2. Deze toename is voor een groot deel toe te wijzen aan een ongezonde leefstijl en een ongezonde voedselomgeving. Het geven van voedseleducatie op de basisschool en het vergroenen van het schoolplein, door middel van het aanleggen van een moestuin, zijn voorbeelden die effectief blijken in het aanleren van een gezonde leefstijl en het bieden van een gezonde (voedsel)omgeving. Het is tot nu toe echter niet bekend wat de visie van scholen is op het combineren van beide (educatie)vormen en hoe haalbaar het maken van de koppeling tussen vergroening en voedseleducatie voor scholen is. 

Doelstelling: Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat de visie van basisscholen is op het combineren van het vergroenen van schoolpleinen, door middel van het aanleggen van een moestuin, met voedseleducatie, en wat de haalbaarheid van het combineren voor scholen is. 

Methode: In dit onderzoek is een kwalitatief onderzoeksdesign gebruikt. De theoretisch raamwerken van Proctor et al. (2011) en Sekhon et al. (2017) zijn gebruikt om de interviewgids op te stellen. Twaalf semigestructureerde interviews zijn afgenomen bij leden van schoolteams en bij schoolbestuurders. De interviews zijn woordelijk getranscribeerd en aan de hand van de thematische analyse van Braun en Clarke (2006), inductief en deductief geanalyseerd. 

Resultaten: De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er, volgens de deelnemers, drie facetten nodig zijn om het maken van de koppeling tussen vergroening en voedseleducatie haalbaar te maken. Als eerste is er draagvlak onder de ouders, het schoolteam, de leerlingen en de buurt nodig. Daarnaast moeten het schoolteam en de schoolbestuurder(s) op scholen de samenhang tussen vergroening en voedseleducatie kunnen zien. Als laatste moeten scholen het vergroenen van het schoolplein en de voedseleducatie kunnen integreren met het bestaande lesprogramma op een school. 

Conclusie: Het koppelen van het vergroenen van het schoolplein aan voedseleducatie is haalbaar in de aanwezigheid van draagvlak, visie en integratie. De ervaringen en concrete tips van de scholen uit dit onderzoek bieden handvaten voor basisscholen om de koppeling makkelijker te maken.

Trefwoorden in Nederlands: Primair onderwijs, voedseleducatie, groene schoolpleinen, moestuin, basisschoolleerlingen