Rantsoen en melkvetzuren

Verschillen in melkkwaliteit tussen biologische bedrijven in beeld gebracht

Anneke de Vries, Jan de Wit. 2006. Rantsoen en melkvetzuren: Verschillen in melkkwaliteit tussen biologische bedrijven in beeld gebracht. LV64. Louis Bolk Instituut, Driebergen.
Pagina's / pages: 38
Type: Rapport
Download (pdf, 0.28 MB)
Prijs gedrukt exemplaar: € 10,00
Artikelnummer: LV64
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

CLA (conjugated linoleic acid) en omega-3 vetzuren, zijn meervoudig onverzadigde vetzuren waaraan positieve gezondheidsclaims worden toegeschreven, zoals het voorkomen van allergie en astma en het versterken van het immuunsysteem. Het is bekend dat de gehaltes van deze “goede” vetzuren in melk verhoogd kunnen worden door het toevoegen van extra olie in het krachtvoer. Echter in de biologische sector is het gebruik van krachtvoer beperkt ten opzichte van de gangbare melkveehouderij en daarmee ook de hoeveelheid olie, die kan worden toegevoegd. Tevens is biologische olie duurder, terwijl bewerkte (vis)oliën niet zijn toegestaan. Meer inzicht in mogelijkheden voor de biologische melkveehouderij om te sturen op de vetzuursamenstelling is dan ook gewenst.

 

Trefwoorden in Nederlands:
Tweede taal / secondary language Engels
Abstract / summary in English:

Indications have been found for a negative effect of maize silage on CLA and omega-3, but this effect was not significant. No clear results are obtained for the effect of hay. Furthermore, there are indications for the influence of grass quality, either fresh or as silage, on the level of CLA and omega-3, but further research and analysis is required to substantiate this and to determine the important quality parameters. Positive effects are likely from a rich botanical composition, youn rass under favourable growing conditions and a short field period (for silage).