Teeltgids deder

Oliegewas met onkruidonderdrukkende eigenschappen

Floris Sikking, Iris Flamand, Udo Prins. 2024. Teeltgids deder: Oliegewas met onkruidonderdrukkende eigenschappen. 2024-6150-LbP. Louis Bolk Instituut.
Pagina's / pages: 4
Type: Brochure
Download (pdf, 0.41 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Deder is eenvoudig te telen en lijkt wat betreft grondbewerking en zaaien sterk op vlas. Het kent een korte levenscyclus van 90-115 dagen. Uit het geoogste zaad kan hoogwaardige olie worden geperst, rijk aan omega 3-vetzuren: gezond voor mens en dier.

Deze teeltgids is opgesteld met ervaringen van vier Nederlandse dedertelers. Louis Bolk Instituut heeft deze teeltgids opgesteld in samenwerking met het consortium OMEGA.

De teeltgids is onderdeel van het project ‘Ontwikkeling Mengteelten voor Eiwitrijke, Glutenvrije Afzetketens’ (OMEGA). Naast de (hoofd)aanvrager van dit project, Ekoboerderij de Lingenhof, maken Bijzonder Brabants (i.s.m. telersvereniging LuPeel) en Lekker Lupine (organiseert productontwikkeling en community rondom lupine) deel uit van het EIP-samenwerkingsverband. Het Louis Bolk Instituut coördineert het project en levert de wetenschappelijke basis. Keep Food Simple en MFH Pulses dragen bij aan de ontwikkeling en testen van prototype producten op basis van de gebruikte gewassen.

 

Deze teeltgids is mogelijk gemaakt door het Europees Innovatie Partnerschap (EIP).

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

Projectaanvrager OMEGA

 

 

Meer informatie: Lupine uit mengteelt op de Nederlandse keukentafel 

Trefwoorden in Nederlands: mengteelt, biodiversiteit, innovatieve teelten, markt en economie, voeding