Veredelaar moet ondergronds

Edith T. Lammerts van Bueren. 2016. Veredelaar moet ondergronds. Leve(n)de bodem – de basis onder ons bestaan. Cahier Biowetenschappen Maatschappij, kwartaal 3, 2016. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, Den Haag.
Pagina's / pages: 2
Download (pdf, 0.08 MB)
Taal/language: Nederlands
Abstract / samenvatting in Nederlands:

Een goede teelt van landbouwgewassen vraagt de juiste combinatie van de maatregelen van de boer en de eigenschappen van de plant. Die eigenschappen van deze planten zijn in de afgelopen tijd soms drastisch veranderd door selectie en veredeling. De plantenveredelaars hebben zich daarbij vooral gericht op het verbeteren van de eetbare delen van de gewassen.Ze hadden weinig aandacht voor de ondergrondse eigenschappen, zoals betere beworteling of efficiëntere opname van voedingsstoffen uit de bodem.

"

Echter, de landbouw wil en moet milieuvriendelijker en duurzamer worden, en minder afhankelijk van eindige grondstoffen zoals fosfaat of van stikstofrijke kunstmest die veel energie kost om te maken.

Trefwoorden in Nederlands: teelt, veredeling, bodem, planteigenschappen, milieuvriendelijkheid, stikstof, duurzaamheid, voedingsstoffen