In 2022 is het project ‘Zeker Zilt’ van start gegaan. Doel van het project is het ontwikkelen en in de markt zetten van een streekgebonden merk voor tafelaardappelen, peen en chips: ‘Van de Wadden’. Deze streekproducten worden gemaakt onder het gecertificeerde keurmerk ‘Waddengoud’ voor producten en diensten uit het Waddengebied. Een belangrijk kenmerk van de streekproducten ‘Van de Wadden’ is de verbinding met de bodem en het klimaat en de (mild) zilte kenmerken van de Waddenregio. Een voorwaarde van het streekproduct is dat de gewassen worden behandeld met zeewierconcentraat. Dit zeewier (Ulva lactuca) wordt onder biologisch certificaat op Texel geteeld. Zeewier wordt van oudsher mondiaal in veel kustregio’s toegepast in de landbouw en zorgt voor een betere groei en weerbaarheid van de gewassen. Chef-koks ontdekten bovendien dat de toepassing van zeewierconcentraat tijdens de teelt van het gewas een smaakvoller product op kan leveren. Het project wordt gefinancierd door het Waddenfonds.
Dit is de rapportage van een deelonderzoek van ‘Zeker Zilt’; een veldonderzoek met een looptijd van twee teeltseizoenen (2022 – 2023) naar de effecten van de toepassing van zeewierconcentraat in de teelt van peen en aardappel op de productkwaliteit: de smaak, de concentraties aan inhoudsstoffen in het product en veranderingen in het microbioom (het geheel aan micro-organismen dat aan en in het product voorkomt). Dit veldonderzoek is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut in opdracht van de aanvrager van het project: Stichting Blauwe Polder. Medefinancier van het veldonderzoek is Stichting Triodos Foundation.