Maatregelen
Maatregelen die koolstof kunnen vastleggen in de bodem, vallen vaak onder de noemer duurzaam bodembeheer. Denk aan het toedienen van extra organische mest of compost, het inzetten van groenbemesters, of het opnemen van meer graan in het bouwplan. Deze maatregelen kunnen bijdragen aan meer bodemorganische stof (en dus koolstof) en aan een actiever en diverser bodemleven, een betere bodemstructuur, en een groter water-leverend en water-vasthoudend vermogen van de bodem. Niet alle maatregelen die internationaal worden aangemerkt als koolstofvastleggende maatregelen zijn echter even effectief of haalbaar in de Nederlandse context. Met een combinatie van langetermijnproeven, praktijkmetingen en modellen kwantificeren we de effectiviteit van verschillende maatregelen in het vastleggen van koolstof, en onderzoeken we hun effect op de algehele bodemkwaliteit. Daarnaast bepalen we samen met boeren en andere partijen de praktische en financiële haalbaarheid en implementatie van koolstofvastleggende maatregelen. We onderzoeken wat wél mogelijk is, maar maken ook inzichtelijk waar de uitdagingen en obstakels liggen, zodat we daar samen met andere ketenpartijen en de overheid aan kunnen werken.
Meten en Monitoren
De bodem, met haar grote volume, is een belangrijke opslagplaats voor koolstof op aarde. Een schijnbaar kleine verandering, van tienden van een procent, betekent een aanzienlijke hoeveelheid koolstofopslag. Het meten van deze kleine veranderingen is echter moeilijk. De bodem is heterogeen, en er is een jaarlijkse dynamiek van de meer labiele koolstoffracties. Door middel van regelmatige bodemmetingen en gebruiksvriendelijke tools en modellen, zoals het NDICEA-model en de praktijktool BodemCoolstof, maken we inzichtelijk hoe de koolstofdynamiek er op de lange termijn uitziet.
Meer informatie
Ben je op zoek naar een partner in onderzoek en implementatie van klimaat-slimmelandbouw? Neem dan contact op met Chris Koopmans.