voeding

Aandacht voor gezond en duurzaam eten in het speciaal onderwijs

jongentje

Samen met het (V)SO en lespakketontwikkelaars brengen we in kaart welke aanpassingen er aan bestaande voedseleducatieprogramma’s gedaan moeten worden om passend, geschikt en makkelijker inzetbaar te zijn in het (V)SO. Aan de hand hiervan worden vervolgens lessen van de bestaande lesprogramma’s ‘Smaaklessen’ en ‘Weet wat je eet’ aangepast, die in het volgende schooljaar worden getest en geëvalueerd. In het voorjaar van 2024 moet de concrete handvatten en aangepaste lessen voor het (V)SO beschikbaar zijn voor alle SO en VSO scholen in Nederland.

Subsidie voor uniek onderzoek naar relatie tussen bodem, gewas en humane gezondheid

Tomatenplant

In dit onderzoek zal voor het eerst gekeken gaan worden naar de mogelijke relatie tussen een vitale bodem, het voedselgewas en de humane gezondheid. Deze relatie wordt onderzocht door te meten welke bacteriën uit de grond via de geconsumeerde tomaten in mensen terecht komen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een kunstmatig maagdarmmodel bij de Universiteit van Maastricht, waarbij de bacteriën (microbiomen) van tomaten geteeld in volle grond worden vergeleken met die van hydroculturen. De onderzoeksvragen zijn:

Abonneer op voeding